Algemene informatie thee
Hoe wordt thee gemaakt?
- Thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant ‘camellia sinensis’. Deze plant groeit oorspronkelijk in de Chinese provincie Yunnan. Maar momenteel wordt thee in meer dan 40 verschillende landen geproduceerd. In landen zoals India, Kenia, Sri Lanka, Zuid Afrika, Turkije en Vietnam komen veel thee soorten vandaan..
- De lekkerste thee komt van de bovenste twee thee blaadjes en de knoppen van de theeplant. De pluk vindt plaats wanneer de plant circa 4 jaar oud is. Thee planten worden gesnoeid tot een lengte van ca. 1,5 meter en groeien het beste op een helling bij een temperatuur tussen de 10 en 30°C.
- Na het plukken vindt er proces plaats om de thee drinkbaar te maken. De eerste stap is het verflensen. Dit houdt in dat de thee op rekken wordt gelegd om te kunnen drogen bij een temperatuur tot 40°C. Bij de volgende stap kan de thee gerold worden. Hierbij wordt de thee geperst en gebroken tot kleiner formaat waardoor het klaar is voor het fermentatieproces. Dit belangrijke proces zorgt ervoor dat de thee zijn bepaalde smaak en geur kan afgeven. Dit gebeurt in een speciale vochtige kamer. De volgende stap is drogen bij een hoge temperatuur waarna het vervolgens gesorteerd kan worden voor consumptie.
- Losse thee is thee zoals thee bedoeld is, een eerlijk product, je ziet wat je krijgt .Thee van losse theeblaadjes bevat veel antioxidant, vitaminen en flavonoïden. Zwarte thee bevat fluor en andere stoffen die goed zijn voor je gezondheid.
- Er is een zeer grote variatie aan losse thee te krijgen, ook kun je zelf nog je eigen melange maken door losse thee soorten met elkaar te combineren. De losse thee blaadjes zijn intens van smaak, veel meer dan met theebuiltjes waar meestal niet meer dan wat gruis thee in zit . Dit gruis wordt ook wel stof of dust genoemd.
- Hoe leuk is het om je eigen verse losse thee te maken met een filter. Je kunt losse theeblaadjes ook gebruiken bij het koken van diverse gerechten, theeblaadjes kun je namelijk gewoon eten.
Geschiedenis van thee:
- Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden of kwam het in een kopje thee waar deze keizer mee rond liep en waar de theeblaadjes invielen.
- Lu-Yu (schrift geleerde, 780 AD) schrijft het eerste theeboek: Cha Ching. Hierin beschrijft hij oa. Theeplant, productie
- Volgens een boeddhistische legende zijn de eerste theeblaadjes veel later ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma, een Indiase monnik die omstreeks 500 na Chr. het Zenboeddhisme in China introduceerde. Deze heilige zou zijn oogleden hebben afgeknipt om niet in te slapen. Andere Chinese overleveringen schrijven de ontdekking van thee toe aan de uit een ei gekropen Loe-Ju, omstreeks 800 na Chr. Via China kwam ook Japan met thee in aanraking. De Japanse theeceremonie dateert uit 1286 toen volgens de overlevering de monnik Sjomei alle benodigdheden voor het theedrinken uit China aanvoerde.
- De vroegste vermelding van thee in de westerse literatuur dateert uit 1559; in dit jaar verscheen te Venetië een door Giambattista Ramusio samengesteld boek genaamd "Navigatione et Viaggi", een bundel van verschillende reisverhalen. Tot deze verhalen behoort onder meer het verslag van een Perzische koopman genaamd Hajji Mohammed, die tijdens een bezoek aan China de "Chiai Catai" had leren kennen. Een drank die bereid werd door bladeren (destijds nog niet bekend als theebladeren) te koken in water. Na het midden van de zestiende eeuw beschreven enkele Portugese en Italiaanse geestelijken, die hadden rondgetrokken als missionarissen door China en Japan, hun ervaringen met de consumptie van thee. Rond 1610 werd een eerste kleine hoeveelheid thee naar Nederland gebracht, dat en in eerste instantie slechts als curiosum werd bekeken. Pas in de 17e eeuw begon de VOC grotere hoeveelheden thee naar Nederland te verschepen. Die thee kwam uit Batavia, waar de thee vanuit China werd heengebracht. In de 18e eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direct te importeren uit Guangdong in China.
- Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen Ceylon, vandaar de naam 'ceylonthee'). Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen soms speciale theehuizen (in Nederland theekoepels).
Heeft u verder nog vragen over thee? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij helpen u graag.
- Algemene informatie thee
Hier vind u de geschiedenis en meer over thee.
Lees meer en kom meer te weten.